Michel en Serge filmen hun MRA Iron Curtain Trail reizen en nemen onderweg veel foto's. Tijdens de reis wordt er iedere dag kort verslag gedaan via de Facebook groep 'Michels Travels & Blogs'. Na afloop van de reis wordt er een reisverslag geschreven met video's en foto's en op deze website gepubliceerd. Er is ook een YouTube kanaal waar je alle video's kunt zien. Veel plezier met het lezen en kijken!


DAG 1: 28 mei 2023 - [Den Haag - Berlijn - 727 km]

727 km rijden...

De eerste dag van de MRA Iron Curtain Trail 2023 van Den Haag naar Berlijn! Een simpele verbindingsroute naar het NH Collection Berlin Mitte am Checkpoint Charlie hotel.

Om 06:16 uur reed ik weg van de garagebox in Delft om Serge op te pikken bij het tankstation in Nootdorp. De rit verliep voorspoedig, in Berlijn zelf was het nog wel erg druk, maar eigenlijk ook wel gezellig. Iets over 14:00 uur kwamen we aan in het hotel. Dit keer niet eerst bier, want we moesten nog 20 km wandelen langs de bezienswaardigheden van de grimmige Koude Oorlog in Berlijn. Berlijn is van wat wij gezien hebben, allesbehalve grimmig, het is voor een zo'n grote metropool verrassend gemoedelijk. En ze houden wel van veel en groot, grote gebouwen, enorme steaks en gigantische pullen bier😁.

En 20 kilometer steppen...

Berlijn is een super levendige stad met veel geschiedenis. We hebben i.p.v. wandelen, bijna 20 km rondgereden met de elektrische step en veel gezien. De Brandenburger Tor, delen van de Berlijnse Muur, Alexander Platz, het Berliner Schloss en natuurlijk Checkpoint Charlie. Het was weer ouderwets gezellig met Serge en ook nog eens mooi weer, een goed begin van de MRA Iron Curtain Trail 2023 seizoen 2!

Brandenburger Tor

Berlijnse Muur

Checkpoint Charlie

Berliner Schloss

Alexander Platz

Berlijnse Muur (East Side Gallery)

Er zijn georganiseerde tours in Berlijn, ook met de fiets, maar wij hebben ervoor gekozen om thuis zelf de route uit te stippelen en onderweg een elektrische step te huren, dat is best een leuke en snelle manier om Berlijn te ontdekken, kijk maar!

Na het stepavontuur hebben we een flink biertje gedronken op het terras, het was immers dorstig weer. Onderweg naar het hotel vonden we nog een Thais restaurant waar we heerlijk kruidig en pittig hebben gegeten. Vroeg naar bed, want de volgende dag wachtte ons een hoogst interessante rit waarvoor we al om 06:30 uur op de motor zaten. Zie hieronder een uitgebreid video verslag van deze eerste dag van de MRA Iron Curtain Trail seizoen 2 in 2023!

Ter informatie:

De titels van de afbeeldingen van de routes en tracklogs hieronder zijn linkjes, je kunt er op klikken en dan kom je op betreffende tracklogs of routes in MyRoute-app!


DAG 2: 29 mei 2023 - [Berlijn - Przasnysz - 604 km]

Bijna 12 uur op de motor...

De tweede dag, onderdeel van de driedaagse verbindingsroute naar het beginpunt van de MRA Iron Curtain Trail 2023 in Riga.

Na een onrustige nacht, airco kreeg ik niet goed aan de praat, om 07:00 uur alweer op de motor voor een zeer interessante en lange rit. We stoppen onder andere even bij Checkpoint Charlie, we besteden aandacht aan de laatste grote veldslag voor Berlijn in de tweede wereldoorlog bij de Seelöwer Höhen, rijden nog een stukje offroad, we bezoeken het bijzonder indrukwekkende Kostrzyn nad Odra en maken een foto waar een slag (Slag bij Płowce) heeft plaatsgevonden in 1331. Als laatste zien we nog een enorm kasteel uit 1355, voordat we eindelijk in alle rust genieten van een lekker Pools biertje in Przasnysz bij het goede hotel Sebory.

Checkpoint Charlie...

De Berlijnse Muur had zeven officiële grensovergangen. Veruit de bekendste is Checkpoint Charlie. Een witte lijn op het wegdek gaf exact aan waar de Russische grens eindigde en de Amerikaanse sector begon. Checkpoint Charlie was de enige plek in Berlijn waar buitenlanders over de weg Oost-Berlijn konden betreden. Doordat Checkpoint Charlie de enige plek was waar buitenlanders te voet of per auto naar de Russische bezettingszone konden reizen, groeide de controlepost uit tot een van dé symbolen van de Koude Oorlog en de Duitse tweedeling. De Berlijnse Muur had in totaal een lente van bijna honderdzestig kilometer. Om te voorkomen dat DDR-inwoners de metershoge muur toch passeerden, werden langs de muur zo’n driehonderd uitkijktorens en twintig bunkers gebouwd.

Nu is het vooral een toeristische attractie, voor ons een verplicht fotomoment om 07:15 uur vóór de drukte losbarst!

Monumentencomplex "Seelöwer Höhen"...

Je wordt altijd even stil bij dit soort monumenten. De Seelower Höhen werden ook wel de ‘poorten van Berlijn’ genoemd, omdat de hoogten vanuit het oosten het laatste natuurlijke obstakel vormden richting Berlijn. Het is dan ook hier dat Hitler de Russische opmars probeerde te stopen tussen 16 april en 2 mei 1945. Tevergeefs natuurlijk, hoewel de Duitsers slim en hard hebben gevochten, was de overmacht van de Russen te groot. Dit monument is ter nagedachtenis aan de 35.000 Sovjet soldaten en officieren die tijdens de slag om de Seelöwer Höhen in april 1945 zijn gesneuveld. Andere bronnen hebben het over 78.291 gesneuvelden en vermisten bij de Russen en 13.322 gesneuvelden en vermisten bij de Duitsers. Meer informatie over deze slag is hier te lezen.

Kostrzyn nad Odra...

En hier word je ook al niet echt vrolijk van. In februari 1945 kwamen de eerste troepen van het 1ste Wit-Russische leger in Kostrzyn nad Odra aan. De stad werd door Hitler tot 'Festung' gedoopt. De overgebleven Duitse eenheden van het 9e leger stonden onder leiding van SS Generaal Ferdinand von Sammern-Frankenegg. Na zware strijd heeft hij uiteindelijk, tegen het bevel in, deze locatie opgegeven. Hij had toen nog maar ongeveer 600 soldaten over. De Russen hebben de stad tot aan de grond toe kapot gebombardeerd. De stad is op een andere locatie weer opgebouwd, maar je kunt de 'oorspronkelijke' locatie bezoeken. Je ziet de straten, hier en daar een steen, een kruis van een kerk is overeind gebleven, voor de rest niets anders dan verwoesting. In het videoverslag zie je ons door deze verwoesting rijden, een beklemmende ervaring kan ik je verzekeren...

Een stukje offroad...

Ik weet niet meer of dit stukje offroad in de route zat, of dat we dachten 'wat een lekker stukje'. Maar het was best een pittig stukje met los zand. Een mooi moment om van een door Serge gemaakt bakkie koffie te drinken!

Slag bij Płowce (Bitwa pod Płowcami)

De Slag van Płowce vond plaats op 27 september 1331 tussen een leger van Polen en de Duitse Orde. De Duitse Orde wilde Brześć Kujawski, een belangrijke stad in Polen, veroveren. Toen ze langs de stad Płowce kwamen, besloten ze deze in te nemen. Voor mij totaal onbekend, maar voor de Polen blijkbaar een behoorlijk belangrijke historische gebeurtenis gezien het monument.

Kasteel Zamek Ksiazat Mazowieckich w Ciechanowie...

Nog even gestopt bij een groot Pools kasteel uit 1355 en natuurlijk af en toe ook gestopt om te tanken, te eten en wat te drinken.

Uiteindelijk 604 km in 11 uur en 43 minuten gereden, bijna alles binnendoor. Laten we eerlijk zijn, als je geen doel voor ogen hebt, dan rij je niet dwars door Polen. Het zijn vooral rechte wegen, soms best druk, landschap is niet spectaculair. Maar wij houden nu eenmaal van veel rijden, lekker gek doen en een biertje.

Morgen komen we aan waar we vorig jaar zijn geëindigd, Riga!

Ter informatie:

De titels van de afbeeldingen van de route en tracklog hieronder zijn linkjes, je kunt er op klikken en dan kom je op betreffende tracklogs of routes in MyRoute-app!


DAG 3: 30 mei 2023 - [Przasnysz - Gailīšu Pagasts - 590 km]

Ruim 12 uur op de motor...

De derde dag van de MRA Iron Curtain Trail 2023, een verbindingsroute van Przasnysz in Polen richting Riga in Litouwen.

Weer een lange dag op de motor, daarom om 06:34 uur vroeg vertrokken. We rijden 8 uur lang door Polen en bezoeken het indrukwekkende en beklemmende bunkercomplex "Wolfschanze", waar Adolf Hitler zijn hoofdkwartier had ten tijde van de inval van Rusland (Operatie Barbarossa). Na Polen rijden we dwars door Litouwen en gaan via een ellenlang gravel pad naar de grens met Letland. Niet al te ver na het passeren van de grens overnachten we in een heel aardig hotel in een dorp met de makkelijk uitspreekbare naam 'Gailīšu Pagasts' 😁. Kijk je met ons mee?

Eerste stop: Führer Hoofdkwartier 'Wolfsschanze'...

Na zo'n 2 uur sturen komen we lekker vroeg aan bij de Wolfsschanze, vlakbij Kętrzyn, in het noordoosten van Polen. Er was bijna niemand, dus we konden in alle rust het enorme bunkercomplex van 250ha bezoeken. Je betaald wat entreegeld, je krijgt een kaart en wandelen maar! Wat een raar gevoel dat Hitler hier heeft rondgelopen..! De Wolfsschanze was een belangrijk hoofdkwartier voor Hitler tijdens de oorlog met Rusland. Er werkten 2000 mensen en Hitler heeft er 800 dagen doorgebracht. Het complex is vooral bekend door de mislukte aanslag van Claus von Stauffenberg op Hitler (Operatie Walküre).

Veel kopstukken uit het Nazi tijdperk hadden hier een eigen bunker, zoals Wilhelm Keitel (Opperbevel van de Strijdkrachten) en Alfred Jodl (Chef Operaties bij het opperbevel). De Russen hebben geprobeerd de bunkers met TNT op te blazen, maar de muren waren zo dik dat dat maar ten dele is gelukt! Meer informatie over de Wolfsschanze is hier te lezen.

Bunker van Adolf Hitler waar de aanslag heeft plaatsgevonden!

Niet ver van de Wolfschanze heb je nog zo'n enorm bunkercomplex. Dat het is Hoofdkwartier van het Duitse Leger (OKH) "Anna". Naast belangrijke generaals en maarschalken zoals “Rommel” en “Von Manstein” werd hier bijvoorbeeld ook de Hongaarse dictator “Horthy” ontvangen en bracht Hitler minstens 7x een bezoek aan “Anna” in 1941 en 1942. Wij hadden genoeg bunkers gezien en hebben besloten, ook gezien de lange dag, verder te rijden. Meer informatie over het bunkercomplex “Anna” kun je hier vinden.

Na het bunkercomplex volgde een lange redelijk saaie weg dwars door Litouwen, voor ons geen probleem, want als de weg saai is, worden wij steeds meliger en gekker!

Ik had hem expres in de route gezet, een enorm lang gravel pad naar de grens met Letland, beetje offroad oefenen kan geen kwaad. We hebben op die weg wel een paar uurtjes gereden, op een gegeven moment werden we het toch wel een beetje zat, alles voor de leuke foto's en videobeelden 😁.

Na deze gravelweg was het nog zo'n 20 minuten naar het eindpunt van deze dag, Hotel Miķelis. Na ruim 12 uur sturen hadden we behoorlijk trek, zowel in dikke stukken vlees cq verse vis als in diverse vloeibare versnaperingen, het zand moest immers wel uit onze kelen gespoeld worden. Gelukkig is dat helemaal goed gekomen!

Morgen starten we de feitelijke MRA Iron Curtain Trail seizoen 2 waar we in 2022 zijn gestopt, in Riga!

Ter informatie:

De titels van de afbeeldingen van de route en tracklog hieronder zijn linkjes, je kunt er op klikken en dan kom je op betreffende tracklogs of routes in MyRoute-app!


DAG 4: 31 mei 2023 - [Gailīšu Pagasts - Jūrkalne - 345 km]

De vierde dag van de MRA Iron Curtain Trail seizoen 2 in 2023. Na zo'n 1,5 uur rijden komen we in Riga aan waar we vorig jaar zijn geëindigd. We nemen de tijd om stil te staan bij de start van seizoen 2. En waar kan dat beter dan bij een aantal fragmenten van de Berlijnse muur waar een gedenkteken van de 'scheiding en vereniging' van Oost en West is gemaakt? We rijden langs de kust van Riga naar Jūrkalne. In de Sovjet periode was de hele kust van de Baltische zee bewaakt en stond er om de 6 kilometer een wachttoren. Na zonsondergang was het strand verboden gebied. We bezoeken ook de spookstad Irbene met 2 enorme radiotelescopen uit de Sovjet periode, interessant! In Ventspils zien we nog een prachtig kasteel uit de 13e eeuw. Via een gravelpad en een karrespoor proberen we een oude vuurtoren te bereiken op een 28 meter hoge zandduin. Na bijna 345 km in 8 uur rijden bereiken we het eindpunt van deze dag alwaar er genoten kan worden van een glas, of meerdere glazen gerstenat.

Start MRA Iron Curtain Trail seizoen 2 in Riga!

Na bijna 2 uur rustig sturen komen we aan in het het immer hectische Riga waar we vorig jaar waren geëindigd. We hadden een speciaal plekje uitgezocht waar we dit seizoen zouden beginnen. Heel toepasselijk bij fragmenten van de Berlijnse Muur waar een gedenkteken van is gemaakt. We staan even stil bij de start van de MRA Iron Curtain Trail 2023 seizoen 2 en nemen een vlog op die je onderaan kunt terugzien.

Na Riga zijn we nog langs een Duits soldaten kerkhof gereden, het 'Deutscher Kriegerfriedof Dublen-Krug'.

Een gepland uitzichtpunt hebben we overgeslagen omdat de weg daar naar toe eigenlijk niet voor onze grote motoren geschikt was, we zijn wel een beetje gek, maar willen onze motoren en zeker onszelf wel heel houden, er zijn dus grenzen. Niet veel verder rijden we op heerlijk rustige wegen langs de Baltische kust. We zien een soort landtong, heel smal, de zee in lopen naar een gebouw, geen idee wat het was, maar onze nieuwsgierigheid noopte ons om het te gaan bekijken.

We hebben geen foto van het gebouw genomen, er stond daar 1 auto met een man en een vrouw en die vonden het volgens mij niet fijn dat 2 nieuwgierige Hollandse motorrijders even kwamen buurten.

Het was onderhand lunchtijd geworden. Dat gaat bij ons altijd heel natuurlijk, we plannen dat niet, een van ons geeft aan dat hij trek begint te krijgen en we gaan op zoek. De ene keer lunchen we in een restaurantje, de andere keer een broodje bij een tankstation, deze dag kozen we ervoor om wat te halen bij de supermarkt. Serge is meestal degene die dan daadwerkelijk de supermarkt in gaat, dan heb ik de tijd om even mijn werk te checken of gewoon wat voor me uit te staren en te rusten.

Het mooie van de Baltische kust is dat het zo lekker rustig is, niet overal natuurlijk, maar het komt niet in de buurt van de drukke Nederlandse kust. Er zijn genoeg doorkijkjes met mooi uitzicht op de zee, in het geval van de foto's hieronder, uitzicht op de Golf van Riga. Vaak moet je wel een stukje over een zandpad, dat dan weer wel, even uitkijken dus met onze zware enduro's.

Radiotelescoop van Ventspils

Na nog een korte stop bij de zee komen we aan op een bijzondere plek! De radiotelescoop van Ventspils is een ex-Sovjet radioastronomie-installatie bij het spookstadje Irbene. De installatie werd in 1971 in Irbene voor militaire doeleinden gebouwd. Het is de grootste telescoop in Noord-Europa en de op 8 na grootste in de hele wereld. De telescoop wordt nu gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek door het Ventspils University College’s Engineering Research Center. Via een lang gravel/zandpad komen we in de brandende zon aan en staan we met open mond van verbazing te kijken naar de enorme telescopen!

Ventspils is een stad in het noordwesten van Letland aan de kust van de Oostzee met 43.806 inwoners. Het is genoemd naar de rivier de Venta die erdoorheen stroomt. Ventspils ontwikkelde zich op de plaats van een kasteel van de Lijflandse Orde, voor het eerst genoemd in 1290. We zijn langs het kasteel gereden, wat eigen niet zo veel voorstelde, en hebben wat foto's gemaakt bij de haven.

Na nog een flink stuk gravel komen we ongeveer 17:15 uur aan op de plaats van bestemming in Jurkalne. Bij het hotel was er ook een café alwaar we weer konden genieten van prima eten en een heerlijk drankje, al met al weer een prima dag!

Ter informatie:

De titels van de afbeeldingen van de route en tracklog hieronder zijn linkjes, je kunt er op klikken en dan kom je op betreffende tracklogs of routes in MyRoute-app!


DAG 5: 01 juni 2023 - [Jūrkalne - Nida - 345 km]

De vijfde dag van de MRA Iron Curtain Trail seizoen 2 in 2023, een bijzondere route van ruim 230 km in bijna 7 uur waar we van Letland naar Litouwen rijden. Je kunt over deze route makkelijk 2 of zelfs drie dagen doen zonder je een minuut te vervelen!
Er is in deze streek veel gebeurd, en niet altijd fijne dingen... We bezoeken veel overblijfselen van de Sovjet overheersing in de vorm van bunkers en een militaire haven die nu natuurlijk verlaten is door de Sovjet soldaten.

De weg naar onafhankelijkheid was voor de Baltische landen niet makkelijk. De Baltische Weg of Baltische Keten was een vreedzame demonstratie, die plaatsvond op 23 augustus 1989, tegelijkertijd in alle drie de Baltische landen: Estland, Letland en Litouwen. Ongeveer twee miljoen mensen (een kwart van de bevolking) vormden een menselijke keten van Tallinn via Riga naar Vilnius, een afstand van ca. 600 kilometer. Daarmee eisten de Esten, Letten en Litouwers onafhankelijkheid en protesteerden ze tegen het Molotov-Ribbentroppact, dat op die dag vijftig jaar geleden werd afgesloten. Dat pact was de aanleiding tot het verlies van de onafhankelijkheid van deze landen in 1940. De Baltische Weg was de meest spectaculaire uiting van de zingende revolutie, een reeks vreedzame manifestaties die leidden tot herstel van de onafhankelijkheid van de drie Baltische landen.

We nemen de veerboot naar de Koerse schoorwal waar we in mooie natuur en langs hoge duinen naar onze bestemming in Nida rijden. Tot slot wandelen we naar het centrum van de badplaats Nida voor een hapje en een drankje.

Al naar 30 minuten rijden gaat het asfalt over in gravel en dat gravel pad blijven we een uur lang volgen. Niet lang daarna komen we aan bij onze eerste bezienswaardigheid na Šķēde en net vóór Liepāja.

Zoals in de inleiding verteld, er is veel gebeurd waar we deze dag hebben gereden. De eerste stop was bij het 'Memorial to the Holocaust Victims and "The Righteous Among the Nations" Alley'. Dit monument is opgedragen aan de ruim 3.000 Joden van het stadje Liepaja die hier zijn omgekomen. Zoals altijd, daar word je wel een beetje stil van...

Meer informatie over deze indrukwekkende memorial kun je hier vinden.

We kunnen niet te lang neerslachtig blijven, want er is deze dag nog veel te rijden en veel te zien.

Nog geen 15 minuten rijden na het bezoek aan het memorial stoppen we even bij een enorme hoeveelheid bunkers aan het stand. Deze kilometerslange fortificatie ruïnes dateren van 1893-1914 en zijn uiteindelijk nooit gebruikt. Kort voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werden de fortificaties opgeblazen; de vervallen deels in zee weggezakte restanten zijn nog steeds te zien. We zijn twee keer gestopt om deze vervallen fortificaties te bekijken. Vreemd dat ik in mijn iPhone geen foto's meer kan vinden, maar gelukkig heeft Serge foto's gemaakt van deze bijzondere locatie.

Lekker doorknallen zit er deze route niet in, want na de enorme fortificaties in zee en aan het strand rijden we na 15 minuten alweer het stadje Karosta binnen. Tijdens de Sovjetperiode was Karosta een belangrijke basis van de Baltische Vloot, die plaats bood aan 140 oorlogsschepen en 30 atoomonderzeeërs.

Vanaf het begin vormde Karosta een Russische militaire enclave op Lets grondgebied. Met het naburige Liepāja was er nauwelijks enige vorm van uitwisseling: het was een gesloten gebied, waar zelfs burgers van de stad geen toegang toe hadden en dat om veiligheidsredenen op veel kaarten niet stond aangegeven. Het stadsdeel beschikte over een eigen infrastructuur, energiecentrale, watervoorziening, kerk, manege en scholen.

De Kathedraal van de Heilige Nicolaas in deze vroegere Sovjet enclave is een Russisch-orthodoxe marinekathedraal en bevindt zich in het stadsdeel Karosta. Het gebouw heeft de voor de Russisch-orthodoxe kerkarchitectuur karakteristieke vijf vergulde koepels, één centrale koepel en vier kleinere koepels. Wikipedia

Wie vanuit Karosta (Sovjet enclave) een ansichtkaart naar het nabijgelegen Liepāja (Letland) wilde versturen, betaalde daarvoor het interlokale tarief van 3 kopeken, evenveel als men betaalde voor het sturen van een kaart naar Vladivostok in Siberië; het lokale tarief was 1 kopeke. De levensstandaard van de Russische soldaten en hun gezinnen lag in Karosta aanzienlijk hoger dan die van de bevolking van de rest van de stad.

Wat er overgebleven is, is een vervallen en enigszins verloederd stadsdeel met wel een prachtige en imposante kathedraal, er wonen nog steeds mensen, geen Russen, maar Letse burgers, op de video onderaan deze pagina zie je hoe wij hier doorheen hebben gereden, interessant!

We rijden verder, na Liepaja komen we langs het 'Dienvidu forti' waar we geen foto's van hebben gemaakt en passeren de grens met Litouwen.

In Litouwen rijden we ook nog langs Nemirseta of Nimmersatt, tot 1920 was dit de meest noordelijke dorp van het Duitse rijk. "Nimmersatt, wo das Reich ein Ende hat". Het ziet er niet spectaculair uit, dus niet gestopt, gewoon even een stukje doorrijden, ook wel eens fijn!

Dan komen we aan bij het stadje Klaipėda, hier nemen we de Veerboot naar Smiltyne op de Koerse Schoorwal. De Koerse Schoorwal is een landtong van 98 kilometer lengte die de Oostzee scheidt van het Koerse Haf. Het dankt zijn naam aan de Koeren, het Baltische volk dat aan de kust van de Oostzee woonde. De zuidelijke helft van de schoorwal ligt in de Russische exclave Kaliningrad, de noordelijke helft ligt in Litouwen.

Voor ons was de Koerse Schoorwal fijn om te rijden, smalle weggetjes, licht heuvelig, niet druk, veel bos en mooie doorkijkjes naar het strand en de zee. En zo komen we na weer een interessante en zonnige dag aan in het badplaatsje Nida!

Na het inchecken moesten we nog wel een paar kilometer lopen naar een restaurant die open was. Maar dat is langs deze kust geen straf, hoewel het op de terugweg wel koud was!

Wat klopt er niet aan de foto hieronder😆?

En, het is een beetje saai, ik weet het, maar zo eindigen we meestal het reisverslag van de dag 😆.

Ter informatie:

De titels van de afbeeldingen van de route en tracklog hieronder zijn linkjes, je kunt er op klikken en dan kom je op betreffende tracklogs of routes in MyRoute-app!


DAG 6: 02 juni 2023 - [Nida - Kadyny - 641 km]

De 6e dag van de MRA Iron Curtain Trail 2023, seizoen 2, een epische reisdag van 640 km in ruim 15 uur! We rijden via het plaatsje Nida in Litouwen naar de Russische Kaliningrad exclave. De eerste kilometers op de Koerse Schoorwal zijn prachtig. Al snel komen we bij de grensovergang van Litouwen naar Rusland. Hoewel we het goed hadden gecheckt via ons contactpersoon en het Internet, bleek deze grensovergang toch gesloten te zijn voor individuele reizigers zoals wij. Zo zie je maar, ga je van de gebaande paden af, maak je van alles mee!

Wat nu? In ieder geval bellen met onze contactpersoon Peter van RusReis.nl. Het viel nog niet mee om de juiste informatie te krijgen. Dus in eerste instantie hadden we de gedachte om om de Russische Kaliningrad exclave heen te rijden. Maar dat voelde eigenlijk niet zo goed aan, we hadden alle documenten, we waren dicht bij de grens, dus na een paar uur rijden besloten we toch alles op alles te zetten om een grensovergang te vinden die ons wel zou toelaten.

Uiteindelijk was het met behulp van Peter van RusReis bij de derde grensovergang toch raak. Na een lange lange incheck procedure met onder andere een snuffelhond en een wel heel erg strenge, maar niet onaardig uitziende Olga als grenswacht, reden we met een enorme big smile in Rusland, wie had dat gedacht! De Russische exclave zag er thuis op Google streetview al een beetje troosteloos uit met erbarmelijke wegen. In de praktijk was het al niet veel beter, een constante miezerregen versterkte het gevoel van een diepe grijze neerslachtigheid.

We hebben niet veel contact gehad met de burgers, in de auto's en vooral vrachtwagens die wij passeerden of die ons passeerden zagen we over het algemeen ons toelachende gezichten, een paar keer zelfs een duimpje omhoog. Een keer een man in een auto die naast mij bleef reden, er kwaad en verhit uitzag, en mij iets onverstaanbaars toeriep, maar zeg eens eerlijk, dat kan je ook in Italië overkomen toch? Over het algemeen dus geen moment onveilig gevoeld!

De Kaliningrad exclave is toneel geworden van een diplomatieke crisis tussen Rusland en de EU. Sinds de val van de Muur in 1989 ontvangen de circa 500.000 inwoners van Kaliningrad hun boodschappen en andere benodigdheden per trein uit Rusland via de zogeheten Suwałki-corridor, die Kaliningrad verbindt met Belarus. In juni 2022 sneed Litouwen de verbinding met Rusland af door de sancties tegen Russische goederen te handhaven die de EU kort na de Russische invasie in Oekraïne, op 24 februari 2022, instelde.
Litouwen hield Russische treinen wekenlang tegen en weigerde goederen door te laten op basis van de EU-sancties.

Rusland dreigde vervolgens met vergeldingsacties als de transporten niet werden doorgelaten naar Kaliningrad. Kalinigrad is het voormalige Duitse Koningsbergen. In april 1945 veroverde het Rode Leger Koningsbergen (Königsberg). Een jaar later doopten de Sovjets de stad om in Kaliningrad ter ere van het formele staatshoofd van de communistische grootmacht, Michail Kalinin. Tijdens de conferentie van Potsdam tussen de VS, Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie een paar maanden na de oorlog werd Kaliningrad aan de Sovjets toegewezen. Door de geografische isolatie is een exclave ontstaan die stevig geworteld is in Rusland, maar de blik op de EU gericht heeft. Meer info is hier te vinden.

Dachten we dat het 'binnenkomen' lastig was, het er weer 'uitkomen' bleek nog lastiger te zijn. Want ook richting Polen was er zover wij konden vinden maar één grensovergang open. En toen wij in de avond daar aankwamen wilden ze ons eerst niet doorlaten. Maar ga 's-avonds om ongeveer 19:00 uur nog maar eens een hotel zoeken in Kaliningrad, het was zo en zo een flink stuk terugrijden voordat we in een flinke stad zouden zijn, waar we misschien een hotel zouden kunnen vinden, dan maar buiten overnachten?

Dat wilden we voorkomen, dus we bleven tegen beter weten in maar bij het hek staan. Na wat het leek een eeuwigheid, kwam er toch iemand naar het hek. Met handgebaren en gebroken Engels uitgelegd dat we de grens over naar Polen wilden. Even wachten werd ons verteld en vervolgens zijn ze volgens mij gaan praten met de Poolse grenswachten, of zij ons zouden doorlaten. En ja hoor, daar kwamen de grenswachten weer, eerst een flink aantal versperringen aan de kant en vervolgens ging het hek open, pfffff...

Na een relatief eenvoudige procedure kwamen we door de Russische grenscontroles, zo, dat viel mee, we zijn er doorheen dachten we! Mis.., we moesten nog door de Poolse grenscontroles en werden langs vijf raampjes gesluisd met 5 verschillende ellenlange controles. De Polen waren veel en veel strenger dan de Russen, op het laatst kregen we nog een volledige voertuigcheck, bagagecheck en werden we gefouilleerd, nog net geen anale visitatie gelukkig 😅.

Ze vroegen onder andere voor hoeveel geld we benzine in onze tank hadden, je mag kennelijk écht niets van Rusland naar Polen importeren cq smokkelen. De 2 jonge grenswachten die ons door de laatste controles loodsten waren overigens alleraardigst en excuseerden zich voor de wel heel erg uitgebreide controles, sinds de oorlog van Rusland met de Oekraïne en door de sancties van de EU tegen Rusland, waren deze uitgebreide controles waarschijnlijk voor iedereen die vanuit Kaliningrad naar Polen wilden standaard...

Maar goed, we kwamen er heelhuids door en hadden nog ruim anderhalf uur sturen in het donker voor de boeg voordat we 23:02 uur aankwamen in het Hotel Spa Srebrny Dzwon Kadyny. Gebruik van de Spa konden we vergeten, want daarvoor waren we veel te laat. We mochten van geluk spreken dat er nog iemand was die ons kon inchecken en bijna nog belangrijker, ons een paar biertjes wilde verkopen😆.

Vanuit het hotel en na een heerlijk ontbijt nog een leuk stukje Koerse Schoorwal en een bezoek aan een uitzichtpunt op een van de hoogste duinen van Europa, namelijk 52 meter.

Na een klein uurtje sturen op de mooie Koerse Schoorwal inclusief een tankstop, komen we aan bij de grensovergang Litouwen - Kaliningrad (Rusland), die helaas gesloten was voor individuele reizigers. Zie voor het gesprek met de grenswachten de video onderaan het verslag van deze dag.

Via een behoorlijke omweg komen we aan bij de 2e grensovergang, die helaas ook gesloten was. Onderweg naar die 2e grensovergang heeft Serge nog wat brood en beleg gehaald bij de lokale buurtsuper, zodat we niet van de honger zouden omkomen die dag.

En dan eindelijk, na overleg met Peter van RusReis en de grenswachten van de gesloten grensovergangen, vinden we na een flink aantal kilometers omweg bij Kybartai - Detskoe een grensovergang die wél open was!

In Kaliningrad en zeker in de buurt van de grens, hebben we natuurlijk niet te veel foto's gemaakt, we wilden immers niemand tegen het hoofd stoten en onszelf in de problemen brengen. We hebben nog wel wat foto's van een oorlogsmonument in het stadje Chernyakhovsk kunnen nemen.

In de regen rijden we dwars door de Kaliningrad exclave op zoek naar een grensovergang naar Polen, zoals in de inleiding verteld, dat was niet eenvoudig. Onderweg met een paar euro's wat smakelijke Russische repen gescoord bij een tankstation.

Volgens Peter van RusReis en de grenswachten zou de grensovergang van Kaliningrad naar Polen bij Bagrationovsk open moeten zijn, maar we kwamen voor een dicht hek te staan en het werd al avond...

Gelukt, we zijn eindelijk in Polen!

We kwamen in de avond aan bij de grens, maar het was nog licht, toen we door mochten, begon het te schemeren en snel was het al pikkedonker op weg naar het hotel. Bij het hotel aangekomen hadden we geluk dat we nog konden inchecken, we kregen eerder niemand telefonisch te pakken. En echt, geloof me of niet, na zo'n epische rit met hindernissen smaakt een biertje op zijn best, proost!

Ter informatie:

De titels van de afbeeldingen van de route en tracklog hieronder zijn linkjes, je kunt er op klikken en dan kom je op betreffende tracklogs of routes in MyRoute-app!


DAG 7: 03 juni 2023 - [Kadyny - Sopot - 215 km]

De zevende dag van de MRA Iron Curtain Trail 2023. Het is een relatief korte route van 215 km, waar we 6 uur en 30 minuten over doen. We rijden onder andere via kleine weggetjes over de Vistula Spit, een langgerekt schiereiland, we stoppen bij het bordje 'Rusland' en rijden dezelfde weg terug naar de metropool Gdansk. In Gdansk rijden we langs het 'Monument to the Fallen Shipyard Workers of 1970 (Pomnik Poległych Stoczniowców 1970)'. Onderweg bezoeken we ook kort het Stutthof Concentratiekamp en een indrukwekkend monument ter nagedachtenis van de 'Slag om Westerplatte'. Ook deze dag weer veel gezien en beleefd!

Omdat we de vorige dag pas om 23:32 uur aankwamen, zagen we niet hoe mooi het hotel en de tuin was. Na de extreem lange dag van gisteren (15 uur), vandaag een wat rustiger dag, uitgebreid ontbeten en om 09:32 uur zaten we klaar op de motor om te vetrekken.

Na zo'n 1,5 uur rijden over een beetje saaie wegen komen we bij een gesloten grensovergang tussen Polen en Rusland. Om daar te komen, moesten we eerst over een verboden en onverhard pad. Nou moeten we eerlijk zeggen dat wij ons niet altijd aan zulke 'verboden' houden. We kijken eerst of het gevaarlijk is, dan kijken we of we niemand tot last zijn. Daarna nemen we een beslissing of we doorrijden of niet. In dit geval zijn we doorgereden, we zagen op dat bospad een paar fietsers en een paar wandelaars, het was dus veilig, we reden stapvoets en er was ruimte genoeg, we zijn niemand tot last, niemand deed raar. Dus missie geslaagd en we konden mooie foto's maken van de grens in het kader van de MRA Iron Curtain Trail!

Een uurtje later komen we aan bij het Stutthof Concentratiekamp. Dit kamp werd in 1939 door de nazi's opgericht in een afgelegen, bosrijke omgeving vlakbij de Baltische havenstad Gdansk. Het was het eerste nazi-concentratiekamp dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd opgericht buiten Duitsland en het was het laatste kamp dat in 1945 door de geallieerden werd bevrijd. Het kamp werd gebruikt voor de opsluiting van Poolse leiders en er werden bijna 65.000 mensen systematisch vermoord door Duitse bezetters.

Nu volgde een lange weg zonder stops, langs de rivier 'Marta Wista' was het best aardig rijden, maar je moet er niet teveel van voorstellen, zoals vaker gezegd, dit is geen Dolomieten reis met duizend bochten per dag. Maar ons doel was de metropool Gdansk, een bijzonder levende stad hebben we bemerkt!

De Groene Poort is een stadspoort in de Poolse stad Gdańsk. De Groene Poort is gelegen tussen de Lange Markt en de rivier Motława. De poort werd tussen 1564 en 1568 gebouwd.

De Hoge Poort of Hooglandse Poort  werd gebouwd tussen 1571 en 1576 door de Saksische architect Hans Kramer en verbouwd in 1588 door de Brabantse architect Willem van den Blocke.

Druk, druk, druk in het centrum van Gdansk!

We rijden langs het 'Monument to the Fallen Shipyard Workers of 1970 (Pomnik Poległych Stoczniowców 1970)'. De scheepswerkers staakten tegen de enorme prijsstijgingen van levensmiddelen. Mede door deze actie kwam er steeds meer verzet tegen het communistische regime en begon de opmars van Lech Wałęsa. Polen had daarmee de eerste niet-communistische 'Prime Minister' van de Oostblok landen nog vóór de val van het IJzeren Gordijn!

Door maar weer, het schiereiland Westerplatte in Gdansk was de plek waar in 1939 de eerste schoten van de Tweede Wereldoorlog werden gelost. Op deze plek zijn de resten te vinden van een aantal Poolse barakken. Hier hielden 188 Poolse militairen maar liefst 7 dagen stand tegen de invasie van de Duitsers. Naast de overblijfselen van de barakken vind je hier een stenen monument ter nagedachtenis van ‘de slag om Westerplatte’.

Na de oorlog plaatsten de overlevende verdedigers van het Depot een kruis op het schiereiland en richtten een kleine begraafplaats in. In 1966 werd een monument opgericht voor de ‘Verdedigers van de Poolse kust’. In een emotionele ceremonie werd majoor Sucharski’s as begraven op de Westerplatte begraafplaats. Meer info is hier te vinden.

Niet heel veel verder na Gdansk komen we aan bij de badplaats 'Sopot', een badplaats van het levendige soort. Natuurlijk zijn we na het stallen van de motoren, een douche en het wegwerken van de nodige administratie, lekker gaan struinen op de boulevard inclusief een lekker hapje eten en een drankje om ook deze mooie dag weer mooi en in stijl af te sluiten!

Ter informatie:

De titels van de afbeeldingen van de route en tracklog hieronder zijn linkjes, je kunt er op klikken en dan kom je op betreffende tracklogs of routes in MyRoute-app!


DAG 8: 04 juni 2023 - [Sopot - Główczyce - 272 km]

De achtste dag van de MRA Iron Curtain Trail 2023. Het eerste gedeelte in de buurt van Gdansk en Gdynia was erg druk, maar de wegen werden rustiger, en ook slechter. We rijden flinke stukken onverhard en bezoeken links en rechts wat bezienswaardigheden die te maken hebben met de 2e wereldoorlog en/of de Koude Oorlog. Stout als wij zijn, is het ons ook dit keer weer gelukt om een stuk route te rijden waar we eigenlijk niet mochten rijden, we hebben zelfs over een half vergane brug gereden! Door al deze stoute activiteiten zijn we in de Hel terechtgekomen, maar zonder te verbranden komen we toch na ruim 8 uur sturen veilig in het bijzonder mooie hotel aan. PS: 'Hel' is een stad in het Poolse woiwodschap Pommeren, gelegen in de powiat Pucki en op het schiereiland Mierzeja Helska (Wikipedia).

We vertrokken 09:08 uit het levendige kuststadje Sopot voor alweer een bijzondere dag. Na 1,5 uur sturen door het landelijke, maar niet spectaculaire Polen komen we aan bij een mooi uitkijkpunt. De eerste slokken water consumeren we met uitzicht over de Baltische Zee. En wat een geweldig weer!

We hervatten de route en rijden na zo'n 20 minuten rechtsaf het schiereiland Mierzeja Helska op. Best wel toeristisch, want op het uiterste noordpunt van dit schiereiland kom je rechtstreeks in de Hel met zijn bunkers, attracties en werkelijk prachtige strand. Echt de moeite waard als je deze kant op gaat, ook met kinderen leuk!

We overleven de Hel en rijden dezelfde weg weer terug. We rijden nu naar Kaap Rozewie, dat is een landtong aan de Baltische kust van Polen, in de woiwodschap Pommeren, dicht bij het dorp Rozewie. Je hebt daar een mooie oude vuurtoren.

Klein stukje verder stoppen we kort bij Gwiazda Północy, Volgens de laatste metingen is dit het meest noordelijke punt van Polen, precies 2 meter verder dan Kaap Rozewie waar we net zijn geweest. Hier hebben we wel een video-opname van, maar geen foto's.

Ruim een uur verder staan we stil bij een dilemma, we kunnen de 'gewone' provinciale weg 213 volgen, maar ook rechtsaf een onverhard pad op. Thuis was het onverharde pad volgens TomTom, Here en OpenStreetMap te doen, maar in de praktijk stond er een 'verboden in te rijden bord' en was de brug half vergaan. Wat denken jullie wat we gedaan hebben 😆.

Goed geraden 😆! We hebben de kapotte brug eerst te voet verkend en daarna rustig eroverheen, no problem!

Niet veel verder komen we bij de volgende barrière, een slagboom. Zou het zo kunnen zijn dat we daar eigenlijk toch niet mogen rijden? We zijn nu al zover gekomen, wat zullen we doen, omkeren?

Weer goed geraden 😆! Handige Serge heeft met zijn gereedschap de slagboom open weten te maken en we kunnen door!

Je gelooft het niet, maar na zo´n 45 minuten rijden over leuke onverharde paden komen we aan bij de derde barrière met gesloten hekken. Volgens mij was dit een drinkwater voorziening. Het zag er allemaal erg nieuw uit, vandaar dat thuis met het plannen dit niet was opgevallen. Het blijkt wel weer, geen enkele kaartleverancier is perfect. Weer de keuze, omkeren via de slagboom en de half vergane brug, of kijken of we erdoor kunnen komen? Wat hebben we gedaan denk je?

Driemaal is scheepsrecht, opnieuw goed geraden 😆! Het grote hek stond op slot, daar konden we echt niet door, maar de voetgangersdeur stond open en we pasten er net door met onze grote bikes. Laten we eerlijk zijn, als we het van tevoren hadden geweten, dan hadden we gewoon de provinciale weg genomen. Maar als je eenmaal 1 barrière bent gepasseerd, is het zonde om om te keren. We hebben wel blauw gelegen van het lachen, het was veilig en we zijn niemand tot last geweest, ook het laatste stuk niet, wat eigenlijk een fietsbospad bleek te zijn. Eind goed al goed, na deze spannende stukken komen we uit op de 'gewone' provinciale weg naar ons hotel.

Het was nog ruim 2 uur rijden naar het hotel, waarvan ook een stuk onverhard. We hadden een routepunt geplaatst bij een Nazi raket testbasis. Hier schijnen de Duitsers in de 2e wereldoorlog hun V1 en V2 raketten te hebben getest. We hebben dat niet gezien, de Polen hebben er een openlucht museum van gemaakt, waar je alleen te voet of met de fiets kan komen. Aangezien we geen zin hadden de motor onbeheerd achter te laten en 30 minuten te wandelen, zijn we dit keer wél omgekeerd, zie je, we kunnen het wel😆!

Het hotel was vrij nieuw en prachtig gelegen! We werden zeer gastvrij ontvangen en hebben heerlijk wat kunnen eten en drinken. En ja, daar hoort soms ook wat gekkigheid bij, proost 🤣!

Het was weer een geweldige dag, ondanks de hindernissen, heerlijk gek kunnen doen en daardoor lekker kunnen ontspannen bij dit fantastische hotel, volgens mij het beste hotel van deze reis. Morgen volgt er weer een interessante dag!

Ter informatie:

De titels van de afbeeldingen van de route en tracklog hieronder zijn linkjes, je kunt er op klikken en dan kom je op betreffende tracklogs of routes in MyRoute-app!


DAG 9: 05 juni 2023 - [Główczyce - Dziwnów - 269 km]

De negende dag van de MRA Iron Curtain Trail 2023. We bezoeken deze dag een mooie boulevard met een vuurtoren in het plaatsje Ustka. Dan volgt er een stevige rit naar het middeleeuwse stadje Kolobrzeg die in de tweede wereldoorlog voor 90% was verwoest.
Daarna volgt er nog een middeleeuws stadje met goede bewaarde vestingmuren en via een oude kerk ruïne aan de kust rijden we naar ons Spa hotel in Dziwnów.

We vertrokken 08:44 uur vanaf het bijzonder fijne hotel in Główczyce. Na zo'n uurtje rijden komen we aan in Ustka, daar heb je een mooie boulevard en een oude vuurtoren. Onze aandacht ging vooral naar een piratenschip, leuk gemaakt, we hebben meerdere van zulke schepen gezien in Polen.

Een stuk verder kregen we trek in een bak koffie, we zijn redelijk zelfvoorzienend als we geen geschikt eettentje kunnen vinden voor een hapje en een drankje. Bij goed weer is het heerlijk genieten van een zelfgemaakt bakkie koffie!

Een uur of 4 later komen we aan in Kolobrzeg, het vroegere Kolberg. Dit stadje is tijdens de gevechten in de tweede wereldoorlog van 4 t/m 18 maart 1945 voor 90% verwoest door het enorme Russische leger met ruim 17.000 burgerslachtoffers als gevolg. Je kunt op deze link klikken voor meer informatie. Wij rijden verder en komen in de haven een museum tegen waar een paar oorlogsschepen aan wal, beter gezegd op de wal, liggen.

Het leven gaat verder en wij ook. Een uurtje later komen we aan bij het middeleeuws stadje Trzebiatow waar een flink gedeelte van de middeleeuwse vestingmuren nog overeind staan. Niet bijzonder spectaculair, vandaar dat we niet zijn gestopt om foto's te maken.

Spectaculair was wel de kerk ruïne uit de 14e eeuw aan het strand in Trzęsacz.

Wij zijn, laat ik eerlijk zijn, ik ben niet zo'n kampeerder, na een lange dag rijden hou ik wel van een beetje luxe, niet te gek, moet niet te duur worden, maar een goed bed, een goede douche, lekker eten vind ik echt wel belangrijk. En dit hotel had ook nog eens een Spa, heerlijk toch😆!

Geen spectaculaire, maar wel weer een interessante dag in Polen, morgen een korte, maar zeer interessante route met veel bezienswaardigheden!

Ter informatie:

De titels van de afbeeldingen van de route en tracklog hieronder zijn linkjes, je kunt er op klikken en dan kom je op betreffende tracklogs of routes in MyRoute-app!


DAG 10: 06 juni 2023 - [Dziwnów - Zinnowitz - 151 km]

De tiende dag van de MRA Iron Curtain Trail 2023. Een korte, maar interessante route. We rijden een stuk weg door een bos waar diverse militaire objecten zijn verscholen. We zien 2 indrukwekkende forten en aan het eind van de route checken we eerst in en rijden daarna door naar het Historisch-Technisches Informationszentrum Peenemünde. Een historisch belangrijke plek, want hier is de geboorteplaats van de V2-raket!

We vertrokken 09:10 uur vanaf het Spa Hotel in Dziwnów. Na een half uurtje rijden zouden we volgens de oorspronkelijke route een flink stuk onverhard gaan rijden, maar een verbodsbord verijdelde dit plan. Omkeren en via de provinciale weg naar de volgende bezienswaardigheid, gewoon flexibel zijn, dat werkt het beste onderweg.

Een uur later komen we na een flink zanderig pad aan bij een militair complex waarvan de naam niet is uit te spreken. Tijdens de tweede wereldoorlog deed het complex dienst als kustverdedigingsbatterij van de Duitsers. Na de oorlog is het complex overgenomen door het Poolse leger en herbouwd tot een commandopost. Het was een bijzonder belangrijke commandopost waarvan maar weinig mensen op de hoogte waren. Hier zou bij een eventuele aanval op het westen het bevel over 700.000 soldaten gevoerd worden. De diverse schuilplaatsen zijn verbonden door kilometerslange ondergrondse tunnels. Achteraf spijt dat we dit bijzondere complex uit de tweede wereldoorlog én de Koude Oorlog niet uitgebreid hebben bezocht 😓. Meer informatie kun je hier vinden.

We rijden verder en moeten met een pontje over de Swina, dat was even een onverwachts drukke weg naar dat pontje, hoort er ook bij!

Aan de overkant gaan we rechts naar de flinke kuststad Świnoujście. We hebben daar kort 2 indrukwekkende forten bezocht (Fort Aniola en Fort Zachodni), wat gegeten en souvenirtjes voor thuis gekocht.

Met een volle maag passeren we na het bezoek aan de 2 forten de grens van Polen met Duitsland en komen aan bij de Golm War Cemetery. Dit is een begraafplaats uit de Tweede Wereldoorlog in de buurt van het dorp Kamminke op het eiland Usedom, onderhouden en beheerd door de Duitse Oorlogsgravencommissie.

We rijden ook in Noord Duitsland zo dicht mogelijk langs de kust, want daar was immers de grens tussen oost en west, de 'Iron Curtain'. We komen langs het 'Achterwasser', een lagune die een baai vormt aan de rivier de Peenestrom, die uitmondt in de Oostzee. 

Vroeg in de middag komen we bij het hotel aan, we checken eerst in en rijden dan direct door naar het Historisch-Technisches Informationszentrum Peenemünde. Hier was de geboorteplaats van de V2-raket. Deze raket werd hier getest, de V2 was het eerste daadwerkelijk gebruikte ballistische wapen dat naar zijn doelwit geleid kon worden. In 1936 was het ontwerp voor de raket klaar, en begon men onderzoek en experimenten te verrichten in Peenemünde. In 1942 vond de eerste lancering plaats van de V-2, en gaf Hitler de toestemming voor de massaproductie ervan.

Ik weet nog dat ik deze dag erg moe was, wat waarschijnlijk ook de reden was dat we ook dit complex niet uitgebreid hebben bezocht, jammer, want zeker de moeite waard!

Serge heeft wat foto's gemaakt van het V2 complex en daarna weer terug naar het hotel, in totaal zo'n 6 uur onderweg geweest deze dag. Tijd om te herstellen en te ontspannen voor de dag van morgen!

Ter informatie:

De titels van de afbeeldingen van de route en tracklog hieronder zijn linkjes, je kunt er op klikken en dan kom je op betreffende tracklogs of routes in MyRoute-app!


DAG 11: 07 juni 2023 - [Zinnowitz - Karnin-Stralsund - 283 km]

De elfde dag van de MRA Iron Curtain Trail 2023. We bezoeken deze dag een slot, een klooster ruïne en wijken af van de oorspronkelijke Iron Curtain Trail route. We nemen de tijd om het eiland Rügen te bezoeken. Het is namelijk niet alleen een mooi eiland waar we waarschijnlijk nooit meer komen, maar je hebt op het eiland ook het 'Hitler’s kolos van Prora', een mega nazi hotel, daarover later meer.

We vertrokken lekker vroeg om 08:37 uur vanaf het Hotel Kleine Strandburg. Na een klein uurtje rijden komen we bij een slot aan waar we het niet de moeite waard vonden om te stoppen voor het maken van foto's. Lekker doorrijden naar de volgende stop bij de kloosterruïne Eldena. Aan het gezicht van Serge hieronder kun je aflezen dat ook deze ruïne niet echt heel bijzonder was 😁.

Na een uurtje doorrijden op aardige, maar zeker niet spectaculaire wegen, komen we via een flinke brug aan op het eiland Rügen. Dat is best wel een interessant eiland, vooral voor de Duitsers zelf een toeristische trekpleister vanwege zijn mooie zandstranden en hoge krijtrotsen. Wij hangen ook de toerist uit en drinken een kop koffie met gebak op het plein van het leuke plaatsje Poseritz.

Maar we zijn niet speciaal voor de koffie van de route afgeweken, we wilden het bijzonder indrukwekkende ´Kolos van Prora` met eigen ogen zien! Het was en is nog steeds een bizar bouwwerk uit de nazi-geschiedenis. Hitler had ooit het lumineuze idee om hier een mega hotel te bouwen waar “alleen maar lachende Arische mensen” vakantie konden vieren na periodes van hard werken. Het complex telde maar liefst 10.000 kamers en had de naam ‘Kracht door Plezier resort’. Het resultaat was een gigantisch hotelcomplex van maar liefst 4,5 kilometer (!) lang.

Het zijn nu 4,5 kilometers aan identieke flatgebouwen die deels zijn gerenoveerd, deels nog worden gerenoveerd en deels nog in de oorspronkelijke vervallen staat verkeren. Hoewel Prora in 1939 grotendeels afkwam, nam Hitler de gebouwen nooit in gebruik.
De oorlog dwong de nazi’s om aandacht en materiaal aan andere projecten te steken. Echter, meer dan 80 jaar nadat Hitler Polen binnenviel, heeft Prora een nieuw leven gekregen. Een projectontwikkelaar heeft de oude boedel opgekocht, een resort van gemaakt, en de eerste gasten hebben er reeds overnacht. Nog even gedacht om daar zelf een overnachting te boeken, maar uiteindelijk niet gedaan. Klik hier voor meer informatie.

Het is echt de moeite waard de video onder dit verslag te bekijken, want we rijden een paar kilometer langs het complex, mocht eigenlijk niet, maar ons reismotto heeft ook hier gewerkt: 'alles kan en mag zolang het veilig is en je niemand tot last bent'.

Ik kan me nog wel herinneren dat ik een vreemd gevoel had na dit bezoek, een oerlelijk gebouw uit een vreselijke periode, een projectontwikkelaar die er geld in ziet en dan massa's gezinnen met kinderen die er gebruik van maken...

Maar goed, verder maar weer, onderweg nog een stadje tegengekomen met dezelfde naam als mijn achternaam!

Volgende stop is de Königsstuhl, de bekendste krijtrots op de Stubbenkammer in het Jasmund National Park, het ligt op 118 m boven de zeespiegel. Je hebt daar een prachtig uitkijkplatform, maar het was in onze motorpakken te ver lopen, dus deze hebben we aan ons voorbij laten gaan.

Voorbij het toeristische kuststadje Glowe zijn we nog wel even gestopt bij een terrasje om wat vocht bij te tanken, een broodje ging er ook prima in.

Via de andere kant van eiland reden we weer richting de brug die het eiland Rügen met het vaste land verbindt. Over prima wegen rijden we naar het hotel in het plaatsje Karnin-Stralsund, totaal ruim 7 uur onderweg geweest. Het hotel had een prachtige tuin met uitzicht, dat was in het stalende weer dus genieten met een heerlijke hap en een flink glas bier, wat kan het leven toch mooi zijn!

Ter informatie:

De titels van de afbeeldingen van de route en tracklog hieronder zijn linkjes, je kunt er op klikken en dan kom je op betreffende tracklogs of routes in MyRoute-app!


DAG 12: 08 juni 2023 - [Karnin-Stralsund - Wismar - 182 km]

De twaalfde dag van de MRA Iron Curtain Trail 2023, een route langs de Baltische Zee van zo'n 180 km. Veel mensen uit de voormalige DDR probeerden het Westen te bereiken via de Baltische Zee. Het strand lag bezaaid met uitkijkposten en er voeren regelmatig patrouilles. Het is bekend dat 180 mensen zijn overleden en 4500 mensen zijn gearresteerd tijdens hun ontsnappingspoging. 913 mensen hebben wel het vrije westen weten te bereiken. We overnachten in het centrum van Wismar, een goed bewaard gebleven Hanze stad.

We vertrokken lekker vroeg om 08:32 uur vanaf het hotel in het plaatsje Karnin-Stralsund. Na ruim een uurtje rijden komen we aan bij een 'Sowjetisches Ehrenmal'. 13 soldaten van het Rode Leger die in Barth stierven aan hun oorlogsverwondingen, evenals 20 Sovjet krijgsgevangenen en dwangarbeiders vonden hun rustplaats op de plaats van dit eenvoudige monument.

Zo dicht mogelijk langs de Baltische kust rijden we door het Nationaal Park Vorpommersche Boddenlandschaft, een broedplaats voor vele vogelsoorten. Deze 2 rare vogels op 2 wielen blijven daar niet voor stilstaan, ook de Bodstedter Bodden, de Saaler Bodden en de Ribnitzer See laten wij letterlijk links liggen. Het is best wel mooi en redelijk rijden, maar als je de Alpen, de Pyreneeën en de Dolomieten gewend bent, sta je hier niet je ogen uit te kijken voor het landschap, gewoon lekker rijden, niets meer, niets minder. Wij rijden zo dicht mogelijk langs het voormalige IJzeren Gordijn en bezoeken relevante bezienswaardigheden. Soms is dat geweldig en soms valt dat tegen, na ruim 2 uur rijden zouden we stoppen bij een 'Gästehaus der DDR-Volksmarine', structurele overblijfselen van een gebouwencomplex dat door de Volksmarine van de DDR als pension werd gebruikt. In de praktijk was het niet meer dan een vervallen boerderij overwoekerd door het bos met een hek eromheen, niet eens de moeite waard om te stoppen en een foto te maken, verder maar weer dus.

Een uurtje later na strak langs de kust te hebben gereden met uitzicht op de zee komen we wél op een interessante site terecht, het Ostsee-Grenzturm in in Kuehlungsborn. Deze grenstoren aan de Oostzee is een voormalige uitkijktoren van de grensbrigadekust van de grenstroepen van de DDR. Als uitkijktoren aan de zeegrens was het een van een reeks van 27 torens van dit type aan de kust van de DDR, waarvan er twee bewaard zijn gebleven, nu is het een klein maar fijn openlucht museum. Vooral de verhalen van de ontsnappingspogingen die je hier kunt lezen zijn zeer indrukwekkend!

Wij rijden na dit bezoek verder naar het zeer leuke stadje Wismar. Precies tussen Lübeck en Rostock aan de Oostzeekust ligt Wismar. Ooit was dit de bakermat van de Hanze, een groep steden aan de Oost- en Noordzee die samenwerkten op economisch vlak. En dat legde hen geen windeieren. Rijke koopmannen bouwden schitterende huizen en met hun geld werden enorme kerken gebouwd. Deze panden bepalen nog altijd het gezicht van de stad, zie de foto's!

In dit leuke stadje hebben we lekker vis gegeten, een drankje gedronken en zijn 's-avonds nog naar een feest cq kermis gegaan. We hebben niet te gek gedaan en te laat gemaakt, de volgende dag immers weer op de motor naar Lübeck, maar zeker een stadje om een keer te bezoeken!

Ter informatie:

De titels van de afbeeldingen van de route en tracklog hieronder zijn linkjes, je kunt er op klikken en dan kom je op betreffende tracklogs of routes in MyRoute-app!


DAG 13: 09 juni 2023 - [Wismar - Lübeck - 120 km]

De dertiende dag van de MRA Iron Curtain Trail 2023. Ons einddoel voor vandaag is Lubeck, tevens ook het einde van de MRA Iron Curtain Trail 2023. Natuurlijk zullen we het mooie centrum van de stad gaan ontdekken en wat heerlijke biertjes achterover slaan! Onderweg rijden we onder andere langs een oude grenstoren, een Russisch soldatenkerkhof en bezoeken we een indrukwekkend grensmuseum!

We vertrokken om 09:10 uur vanuit het prachtige stadje Wismar, over rustige kleine wegen en langs eindeloze velden met klaprozen proberen we zo dicht mogelijk langs het voormalige IJzeren Gordijn te rijden, in dit geval de Baltische kust. Het plannen thuis is soms best lastig, want zeker in Duitsland zijn niet alle wegen via streetview te bekijken, ook niet alle wegomleidingen en afsluitingen worden op de kaart weergegeven. Zo komt het ook dat we deze dag de route netjes volgen, een afsluiting tegenkomen en een andere weg moeten vinden. Geen probleem, MyRoute-app is ook op de smartphone prima te bedienen en in 'no time' zitten we weer op de oorspronkelijke route.

Zo komen we ook deze dag weer op een steenworp afstand van de Baltische Zee. Het blijft leuk om op mooie plekjes even stil te staan voor een paar foto's.

De Russen hebben hier in de tweede wereldoorlog vreselijke gevechten geleverd om de nazi's te verslaan, her en der zie je Russische oorlogsgraven waarover je verder weinig informatie kan vinden.

Ruim een uurtje rijden we over prima wegen naar een oude grenstoren, een van de 27 die hier langs de kust stonden om in de gaten te houden of er geen burgers naar het westen zouden vluchten via de Baltische Zee. Veel wisten ze te onderscheppen, maar soms wist iemand toch door de mazen van het net te ontsnappen, zoals Axel Mitbauer. Als lid van het nationale zwemteam van de DDR zwom hij in de nacht van 17 augustus 1969 naar de vrijheid, hij was toen pas 19 jaar! Meer informatie over deze spectaculaire ontsnapping kun je hier vinden.

Wij rijden verder langs 'Ihlenberg landfill', hier ligt de grootste concentratie vergiftigd grond in Europa. Dat komt omdat het westen daar heel goedkoop hun afval konden lozen, is dat hypocriet of niet? In totaal ligt er 10 miljoen ton zwaar vergiftigde grond. Het is 82 hectare en 110 meter hoog! Kans op kanker is hier 2 x zo groot als elders in Duitsland. De foto hieronder is een stockfoto, we zijn hier niet gestopt!

De volgende stop is een aanrader als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van het IJzeren Gordijn en de Koude Oorlog. Het betreft de 'Border Documentation Site Lübeck-Schlutup'. Samen met de verdeelde stad Berlijn was Lübeck de enige West-Duitse stad direct aan de binnen-Duitse grens. Een uitgebreide collectie uniformen, rapporten, fotodocumentatie en nog veel meer, gehuisvest in een voormalige douanepost, herinnert vandaag de dag aan de geschiedenis van de grens tussen Oost en West. Bekijk vooral ook het videoverslag van deze dag onderaan deze pagina, of bezoek de betreffende website hier voor meer informatie.

De schattige foto's hieronder waar we naast elkaar op de grond liggen hebben een verklaring nodig om verwarring te voorkomen 😆. Toen we bij het museum aankwamen was het nog gesloten, we twijfelden om eerst naar het hotel te rijden en daarna hier naar terug te rijden. Maar het was aan de rand van de grote stad erg druk op de weg, dus we besloten te wachten tot het museum open zou gaan. Het was vrij warm, we waren moe, dus even lekker beetje gedoezeld op de grond in de schaduw.

Vanaf het museum was het nog maar een klein, wel druk, stukje naar het centrum van Lübeck waar we een hotel hadden gereserveerd.

Lübeck heeft een bijzonder mooi historisch centrum, maar is wel massaler als Wismar waar we gisteren hadden overnacht. We kwamen hier nog voor 16:00 uur aan, dus douchen en rustig het centrum verkennen, zullen we dan ook maar een lekker biertje drinken?

Heerlijk de toerist uithangen en een biertje is snel gevonden!

Maar ook als toeristen vergeten we ons thema van deze reis niet, hebben jullie wel eens gehoord van de 'Cap Arcona Tragedie'? Aan het eind van de oorlog lag de Cap Arcona in de Lübecker Bocht. In de week van 18 tot 26 april 1945 werden met het schip de Athen 5000 concentratiekampgevangenen uit Neuengamme door SS'ers aan boord gebracht. Hetzelfde gebeurde met het schip Thielbek (2800 gevangenen van Neuengamme) en het schip Deutschland IV. Op 3 mei 1945 werden de schepen gebombardeerd door de Royal Air Force. De Thielbek, voorzien van witte vlaggen en zonder militaire taken, zonk in twintig minuten. De Cap Arcona zonk ook, waarbij 90% van de opvarenden omkwam, veelal door verbranding. Concentratiekampgevangenen die van de zinkende schepen wisten te ontsnappen werden doodgeschoten vanaf rondvarende schepen die SS'ers kwamen opvissen. Gevangenen die de oever wisten te bereiken werden door patrouilles van de SS doodgeschoten. In totaal zijn er ruim 7000 gevangenen om het leven gekomen. Ongeveer 350 mensen overleefden de ramp. Overigens had de Zweedse regering de Britse regering gewaarschuwd dat er gevangenen aan boord van schepen werden gebracht. Ook moeten Britse verkenningsvliegtuigen de massale transporten van gevangenen hebben gezien. De Britse regering houdt de archieven over het bombardement op de drie schepen tot 2045 gesloten. Meer info over deze tragedie is hier te vinden.

Je kunt niet het leed van de hele wereld op je schouders torsen. Het is soms wel een kunst om de verschrikkelijke verhalen los te laten, je schouders op te halen, even slikken en weer door te gaan met je reis. Maar toch is het goed om je te beseffen dat vrede en welvaart simpelweg niet vanzelfsprekend is. De meeste mensen deugen is echt mijn motto en zo probeer ik ook de goedheid van de mensen te zien en daarnaar te leven, maar er loeren vele gevaren. Overal in de wereld zijn er mensen die op zoek zijn naar macht, naar materiele rijkdom en er niet voor terugdeinzen daar op grote schaal mensen voor op te offeren, geniet van het bleven, maar blijf waakzaam!

En zo eindigt ook deze dag en tellen we onze zegeningen, morgen volgt de terugreis van Lübeck naar huis.

Ter informatie:

De titels van de afbeeldingen van de route en tracklog hieronder zijn linkjes, je kunt er op klikken en dan kom je op betreffende tracklogs of routes in MyRoute-app!


DAG 14: 10 juni 2023 - [Lübeck - Den Haag - 777 km]

De 14e dag van de MRA Iron Curtain Trail 2023, weer op weg naar huis. De route is niet spectaculair maar zitten zeker mooie stukken in, een flinke rit waar we 11 uur en 37 minuten over hebben gedaan!

Voor deze laatste dag had ik een 'globale' route voorbereid, om de grote steden Hamburg en Bremen te vermijden het eerste stuk binnendoor langs diverse natuurparken. Open stond of we nog ergens zouden overnachten of in één keer doorrijden naar huis. Zoals je begrijpt uit de ritstatistieken zijn we 07:24 uur gestart, in één keer doorgereden naar huis en om 19:02 uur stond ik weer in Delft voor de garagebox. De volgende dag een goede wasbeurt voor de Africa Twin, ketting gesmeerd, klaar voor de volgende reis!

Die volgende reis is het vervolg van de MRA Iron Curatin Trail seizoen 3 in 2024. Tijdens het schrijven van dit verslag ben ik die reis aan het voorbereiden. We beginnen in 2024 waar we in 2023 zijn geëindigd, in Lübeck, zo dicht mogelijk langs het voormalige IJzeren Gordijn rijden we naar het plaatsje Hof in het Beierse Woud vlakbij de Tsjechische grens, zo'n zin in 😁!

Kijken jullie dan weer met ons mee?

Serge & Michel

Ter informatie:

De titels van de afbeeldingen van de route en tracklog hieronder zijn linkjes, je kunt er op klikken en dan kom je op betreffende tracklogs of routes in MyRoute-app!

MRA Iron Curtain Trail 2024, seizoen 3!


Ontdek GRATIS de mooiste routes

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je verdwaalt of onderweg iets interessants misloopt - aan alles is gedacht! Alle routes zijn gecontroleerd door échte RouteXperts (!) en bevatten gedetailleerde informatie zoals foto's, linkjes en meer, zodat het plannen van jouw reis zo eenvoudig mogelijk is. Klaar voor een unieke reiservaring!

Naar de RouteXpert Bibliotheek